Een aantal viskeuze – dikvloeibare – producten, dat gemengd moet worden, is zeer gevoelig voor beschadiging. Voor deze mengprocessen worden cuproerders gebruikt: productvriendelijke roerelementen die horizontaal in de tank worden geplaatst. Jongia heeft unieke cuproerders in het assortiment in de uitvoering van twee, drie of vier cups, afhankelijk van het doel. 

De werking van een cuproerder 

Een cuproerder is hét roerelement dat bijvoorbeeld in het viskeuze product room wordt gebruikt, mede omdat room gevoelig is voor afschuiving. Een cuproerder pompt radiaal uit. Dit betekent dat hij horizontaal in de tank wordt geplaatst. Hij trekt, door zijn vorm, een beetje onderdruk waardoor het product wordt opgetild zodat eventuele poeders vanaf de bodem omhoog worden getrokken in de cup. De cuproerder heeft een grotere uitstraal- dan instraalopening. Hiermee wordt een vorm van versnelling gegeven en vervolgens een meezuig-effect gecreëerd. Wat voor bijvoorbeeld room belangrijk is, is dat er geen lucht in de tank wordt getrokken. De cuproerder doet dit niet, omdat hij puur horizontaal radiaal uitpompt. Dat is een belangrijk verschil met andere roerders. 

Meerdere roerelementen in een tank 

Omdat de cuproerder geen axiaal transport door de tank kan genereren, worden er soms meerdere cup sets boven elkaar aan de roerderas bevestigd om zo de doorzet te creëren van het ene element naar het andere element. Een andere mogelijkheid is een ander element boven de cuproerder te plaatsen, bijvoorbeeld een propeller die voeding geeft aan de cuproerder. Dit hangt echter af van de lengte van de as en van de grootte van de tank. De cuproerder kan vrij diep in de tank geplaatst worden, omdat hij geen stuwkracht heeft naar beneden. Een voordeel hiervan is dat hij hierdoor bijna bodemvolgend is. Een ander voordeel is dat wanneer het niveau van de te mengen producten zakt en door de vloeistofspiegel gaat, ‘schaatst’ hij nooit op dat niveau. Bij een normaal element krijgt je op dat moment te maken met een dansend effect van een steen over water. De cuproerder schept echter door de vloeistofspiegel heen. De cuproerder kan zowel centraal als decentraal in de tank worden geplaatst, afhankelijk van de viscositeit. 

Werking cuproerder 

De cuproerder is een bijzonder roerelement. Het wordt gebruikt bij het mengproces van viskeuze (dikvloeibare) producten. De Cuproerder is ook prima geschikt voor viskeuze producten die gevoelig zijn voor beschadiging. Een cuproerder wordt horizontaal in de tank geplaatst en kan met een of meerdere cup sets boven elkaar aan de roerderas worden geplaatst om zo de doorzet te creëren van het ene cup-element naar het andere. Om ook een visuele uitleg te geven over de werking van de cuproerder hebben we een tutorial opgenomen. Bekijk deze hier! 

Meer weten? 

Zoals bij alle productieprocessen vraagt ook het mengen van viskeuze vloeistoffen om een specifieke aanpak en een passend roerwerk. Jongia beschikt over alle kennis en ervaring om u op dit gebied breed te adviseren. Heeft u vragen? Neem dan vooral contact met ons op.