Het Counterflow roerelement is een element dat niet alleen de vloeistof in het midden of aan de buitenkant van de tank in beweging zet, maar allebei de kanten. Jongia Mixing Technology heeft het Counterflow element in het assortiment vooral voor de chemische industrie. De bijzondere vorm van het Counterflow element en de unieke manier van mengen in twee richtingen, maakt dit roerwerkelement speciaal geschikt voor Chemische toepassingen. Jongia Mixing Technology noemt het element dan ook ‘De Counterflow’.

De werking en de plaatsing in de mixer tank

De Counterflow is roerelement dat als een top entry roerder wordt ingezet en daarbij bijna altijd centraal geplaatst. De Counterflow kent  vrij grote roerelementen. In de breedte bedekken ze wel 70 tot 90% van de tank. Het is niet ongebruikelijk om meerdere, tot wel negen elementen, op één roerwerk-as te zetten. Hier is voldoende ruimte voor, aangezien de roerelementen vrij dicht op elkaar worden geplaatst. Dit maakt de Counterflow uniek in vergelijking tot andere roerelementen. Balans houden is voor dit element van groot belang. Dat is een van de redenen dat het fabriceren ervan niet eenvoudig is. Naast veel laswerk is ook het zetwerk complex en dit luistert erg nauw. De bladen moeten bijvoorbeeld ook precies vlak staan, anders zou de Counterflow uit balans kunnen raken en het zijn werk niet doen. De bladen van de Counterflow bestaan uit een unieke stemvork met twee schoepen aan het uiteinde. De vloeistof wordt in het midden naar beneden langs de as, dus axiaal en aan de buitenkant  langs de tankwand weer omhoog gepompt. De unieke counterflow bladen snijden vervolgens door de vloeistof heen waardoor enorm veel turbulentie wordt gecreëerd. Zo ontstaat er een goede menging in het overgangsgebied van de naar beneden en naar boven gepompte vloeistof. Voor producten zoals verf, polymeren (verbindingen die uit een reeks van dezelfde moleculen bestaan) en gemiddeld viskeuze vloeistoffen is dit een bijzonder geschikt roerelement.

Uniek roerelement biologisch afbreekbare kunststoffen

De Counterflow wordt daar toegepast waar het precies geschikt voor is. Dat zijn geen alledaagse roerprocessen, maar chemisch complexe processen. De Jongia Mixing Technology Counterflow is bijvoorbeeld geschikt voor biologisch afbreekbare kunststoffen waarbij zetmeel het basiscomponent is. Maar ook voor het produceren van de kunststoffen PTA en PLA kan de Counterflow toegepast worden in het mengproces. PLA (polylactic acid) is een biologisch afbreekbare kunststof geproduceerd uit hernieuwbare plantaardige grondstoffen zoals melkzuur, maïszetmeel of suikerriet. In het toepassingsbereik van de Counterflow kent men dit roerwerkelement en zijn unieke prestaties erg goed!

Meer weten?

Zoals bij alle mengprocessen vraagt ook het mengen met een specifiek roerelement om een doelgerichte aanpak. Jongia Mixing Technology beschikt over alle kennis en ervaring om u op dit gebied breed te adviseren. Heeft u vragen? Neem dan vooral contact met ons op.