Jongia-directeur Johan Postma en Peter Terpstra van Titan bij de mixers voor een olieraffinaderij in India. Op de voorgrond legt een medewerker er de laatste hand aan.

‘Als we hier de handen in elkaar slaan, zijn we kerngebied metaal’
RENÉ VAN BAAL (Leeuwarder Courant)

 
Jongia Mixing Technology zet volgende week acht roerwerken op transport naar India. Het is het visitekaartje van het Leeuwarder metaalbedrijf voor Azië.

Acht roerwerken en twee reserve-exemplaren staan klaar in de nieuwe hal van Jongia om naar een grote olieraffinaderij in India te worden vervoerd. Per schip of per vliegtuig, de klant moet het nog besluiten. Per stuk hebben ze ,,de waarde van een huis’’. En dat komt door de verwerking van titanium delen die het hart van de roerders vormen.

De bewerking van de blokken titanium, een zeer kostbaar metaal dat in China, Rusland en de Verenigde Staten wordt gedolven, heeft het Sneker Titan voor zijn rekening genomen. Deze onderneming is gespecialiseerd in hightech apparatenbouw binnen de procesindustrie.

Vooral lassen van titanium delen is specialistisch werk dat bovendien nauw luistert. Zo is het laswerk in een speciaal gebouwde cleanroom gedaan door medewerkers van Titan in het pand van Jongia.

Peter Terpstra van Titan: ,,Er mag geen stofje bij komen, want dat is direct zichtbaar in de lasnaden en tast de kwaliteit daarvan aan. Dat kan niet in deze tak van sport. Om dit te voorkomen hebben we zelfs het vervoer van het titanium binnen het pand gedaan in afgesloten bakken en in de cleanroom weer uitgepakt.’’

Directeur Johan Postma stelt dat Jongia met de order van acht roerwerken voor een grote oliemaatschappij ,,een knetter van een referentie’’ afgeeft in Azië en elders in de wereld. ,,De klant is onder de indruk en erg tevreden over onze prestatie. We maken er niet de grootste marge op, maar ik zie het als een investering in de toekomst. Als je toegelaten wordt door dit soort bedrijven, die een transformatie maken naar de hoge Europese standaarden, dan kun je wel iets.’’

De samenwerking met Titan smaakt ook naar meer. Postma: ,,Friesland kent tal van metaalbedrijven, maar die zijn vaak veel op zichzelf gericht. Jammer, want als je als klein bedrijf ook naar de andere kant van de wereld wilt, heb je elkaar nodig. We zouden meer moeten upteamen met partners, elkaar moeten vertrouwen en samen risico’s durven nemen. Dan kun je klanten het hele pakket leveren. Worden ze blij van.’’

Postma ziet het helemaal voor zich: de provincie Friesland die over de hele wereld bekend staat als metaalregio waardoor ook de export een boost krijgt. Jongia zelf, dat met vijftig medewerkers een omzet realiseert van 12 miljoen euro per jaar, exporteert 75 procent van zijn mixers.

Ook voor Titan is het verre buitenland de markt. Zusterbedrijf Titan Salt, dat zich richt op de zoutindustrie, is zelfs voor 100 procent afhankelijk van buitenlandse orders. Terpstra: ,,Als we hier de handen in elkaar slaan, zijn we zomaar kerngebied voor de metaalindustrie.’’